Black Lives Matter

Habár 2013-ban alakult a Black Lives Matter mozgalom, igazán világhírű és kötelezően támogatandó csak 2020-ban lett, miután Minneapolisban egy fehér rendőr 8 percet térdelt egy fekete férfi, George Floyd nyakán. A mozgalom legfőbb állításai a rendszer szintű rasszizmus és a feketékkel szemben fennálló rendőri brutalitás és ártatlan életek kioltása. Az unarmed black man az egyik leggyakoribb kifejezéssé nőtte ki magát a médiában 2020-ban.
A mainstream média fel is kapta az ügyet és propagálni kezdte a rendszer szintű rasszizmus elméletét.
A CNN-en minden este nyilatkoztak átlag afroamerikai polgárok, akik elmesélték, hogy nem mernek utcára lépni, mivel nem lehet tudni, hogy haza érnek-e épségben vagy pedig egy rendőr lelövi őt hazafele az úton. A gyermekek nem mernek lemenni a játszótérre, mert a rendőrök, ha olyan kedvük van levadásszák, mindenféle következmény nélkül. Nézzünk néhány példát:

Túl sok ember van ebben az országban, akik többségében fegyvertelen feketék, és rendőrök lövik le, anélkül, hogy elszámoltathatóak lennének

Cory Booker

Úgy látszik minden héten történik egy tragédia a szemünk előtt, amikor emberek a rendőri brutalitás áldozatai lesznek. Minden alkalommal tweetelünk, imádkozunk, gyászolunk, csak azért, hogy pár nappal később újrakezdődjön ez a ciklus

Players Coalition

Mi feketék, úgy érezzük vadásznak ránk. Nem így kellene éreznünk az országunkban. Hagyják abba a feketék gyilkolását, olyan nagy kérés ez?

Joy Reid

Egyes embereknek pusztán a bőrszíne veszélyezteti az életüket.

Joe Biden

Feketének lenni nem kellene, hogy halálos ítéletet jelentsen. Nem helyes, hogy attól kell félnünk, amikor szeretteink kilépnek az utcára, kapni fogunk egy végzetes hívást.

Lori Lightfoot, Chicago polgármestere

Floyd ügyvédje egyenesen faji alapú írtásról beszélt.
Ez és ehhez hasonló narratíva folyt a mainstream médiából, minden nap. CNN, ABC, CNBS, Facebook, Twitter, polgármesterek, szenátorok, celebek. Természetes dolog, hogy az emberek tüntetésekbe kezdenek. Senki nem viseli el és ne is viselje, ha etnikai alapon sorozatban gyilkolják társait mindenféle következmények nélkül. A tüntetések gyorsan eszkalálódtak, több milliárd dolláros kár keletkezett és 25 ember meghalt. Rengeteg rendőr megsérült, fagyasztott palackokkal, vizelettel dobálták őket, több támadás is ért rendőröket. A demokrata polgármesterek a rendőrségek megszüntetését szorgalmazták, hiszen nem szabad olyan szervezetet támogatni, amelyik azért jött létre, hogy feketéket irtson. A rendőrök iránti gyűlölet odáig fajult, hogy Los Angelesben két rendőrt lelőttek, amég ők az autójukban várakoztak, 5-6 lövést kaptak fejenként, csodával határos módon túlélték. A páros hölgy tagja arc lövést is kapott. Még aznap este a kórház előtt BLM szimpatizánsok jelentek meg, akik az ellen tiltakoztak, hogy ellássák a rendőröket és sajnálatukat fejezték ki, hogy a rendőrök életben vannak. Tehát, hatalmas társadalmi feszültségek alakultak ki.


A narratíva és a rengeteg támogató ellenére vannak tények amik árnyalják a BLM mozgalom alapfeltevéseit.

 1. Valójában a rendőri brutalitás az afroamerikaiakra leselkedő legfőbb veszély? Nos, az FBI 2019-es adatai szerint (6-os táblázat) 2906 fekete amerikait öltek meg, ebből 2574 esetben egy másik fekete volt a támadó. A black-on-black crime egy megoldhatatlannak tűnő problémának látszik amerikában. A rendőrök megfeszített munkájuk ellenére sem tudnak lényeges javulást elérni. Amég a demokrata polgármesterek a “defund the police” mellett kampányoltak, addig a tüntetések és fosztogatások miatt leterhelt rendőrség valóban nem tudott minden környéken a szokásos létszámmal jelen lenni, Chicagoban el is érkezett a valaha volt leghalálosabb hétvége. 2020 május utolsó hétvégéjén 85 ember szerzett lőtt sérülést és 25-en meghaltak a városban, egyetlen hétvégén. A BLM kritikusok szerint sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítani a black-on-balck crime-okra, ez évente 2500 fekete halálához járul hozzá, viszont sajnos a BLM kizárólag a rendőrökre koncentrál.
 2. De mennyire jogos, hogy egy több milliárd dolláros költségvetésű globális mozgalmat a fehér rendőrökre élezünk ki? Nos, facts matter: A Washington Posts minden évben nyilvánosságra hozza a halálos rendőri intézkedések részleteit. Eszerint 2019-ben 1004 embert öltek meg rendőrök. Ebből 802 esetben van elérhető információ a rendőr és az áldozat rasszára vonatkozóan. Az áldozatokból 371 volt fehér és 236 fekete. Tehát a halálos rendőri intézkedések 30%-a érint feketéket, ami megegyezik a társadalomban jelenlévő arányukkal, tehát az kijelenthető, hogy semmiképpen sem felülreprezentáltak ebben a statisztikában. Ha hozzátesszük, hogy sajnos az erőszakos bűncselekmények 51%-t feketék követik el, ezáltal nagyobb eséllyel kerülnek rendőri intézkedés alá, kijelenthető, hogy igazából alulreprezentáltak. Jogos kritika, hogy a 236 is sok, viszont tudni kell, hogy csupán 10 esetben beszélhetünk fegyvertelen fekete áldozatról. Nézzük át ezeket az eseteket nagyon röviden:
 1. Channara Pheap: Pheap, aki egy hit-and-run gyanusítottja volt, megtámadta, fojtogatta a rendőrt, elvette a sokkolóját és rálőtt vele a rendőrre. 5 szemtanú tanúskodott a rendőr mellett, nem emeltek vádat ellene. Pheap szervezetében kokaint találtak.
 2. Marcus McVae: Erőszakos múlttal rendelkező ember, éppen óvadékkal volt szabadlábon, erőszakos és drogokkal kapcsolatos bűncselekmények miatt várt tárgyalásra. Egy közúti ellenőrzés során nem állt meg, autós üldözés alakult ki, majd beszaladt egy erdőben, ahol utolérte őt a rendőr, akivel összeverekedett, végül lelőtték. Nem történt vádemelés.
 3. Marzues Scott: Egy bolti alkalmazottat támadt meg, egy rendőrnő érkezett meg a helyszínre, dulakodás alakult ki, a rendőrnő lelőtte. Testkamera rögzítette az esetet, nem történt vádemelés.
 4. Ryan Twyman: 2 rendőr ellenőrizte egy parkolóban, amikor is hátramenetben megpróbálta elütni az egyiküket. Lelőtték, kamera rögzítette az esetet, nem történt vádemelés.
 5. Melvin Watkins: A rendőröket késes támadáshoz riasztották, Watkins megpróbálta nagy sebességgel elütni a kiérkező rendőrt, aki rálőtt, Watkins meghalt, nem történt vádemelés
 6. Mark Lewis: Nemcsak fegyvertelen, de teljesen pucér volt, amikor betört egy házba, majd a kiérkező rendőrökre támadt, többször próbálták sokkolóval ártalmatlanítani, nem sikerült, végül rálőttek, nem történt vádemelés
 7. Atatiana Jefferson: A szomszédok hívtak rendőrt, mivel Jefferson ajtaja nyitva volt és nem láttak mozgást. Sötét volt. A kiérkező rendőr fegyverrel a kezében megközelítette a házat. Jefferson érzékelte a mozgást, attól tartott betörő van a kertben. Amikor Jefferson megjelent az ablakban, szintén fegyverrel a kezében, a rendőr szinte azonnal tüzelt, Jefferson nem élte túl. Vádemelés történt az ügyben, jelenleg is bíróságon van.
 8. Christopher Whitfield: Egy élelmiszer boltba tört be, dulakodás alakult a kiérkező rendőrrel, a dulakodás közben elsült a fegyver, nem történt vádemelés
 9. Kevin Manson: Egy családon belüli erőszak miatt mentek ki a rendőrök, Manson annak ellenére, hogy fegyvertelen volt, azt állította, hogy fegyvere és nem jött ki a házából. Megjelent a SWAT csapat is. Manson kirohant a házból a SWAT csapat felé, akik lelőtték. Pár évvel korábban már részt vett egy lövöldözésben a rendőséggel.
 10. Gregory Griffin: Egy autós üldözés végén az egyik rendőr fegyvert látott, ezért tüzelt. Később kiderült, habár valóban volt fegyver az autóban, az nem volt a gyanúsított kezében. Vádemelés történt, ha elítélik a rendőrt, életfogytiglannal néz szembe.

Mindeközben 41 rendőrt öltek meg ugyanebben az évben. Az, hogy melyik esetben lehetne vádat emelni és melyikben nem, nem tisztem eldönteni, a lényeg az, hogy az esetekből az látszik, hogy az a narratíva, hogy a rendőrök tömegével lőnek le ártatlan feketéket rasszista alapon, akik szépen csendben mennek haza a boltból nem állja meg a helyét. Legalábbis 2019-ben biztosan nem.

Akkor mire is építette fel a narratívát a BLM és a média? Nézzük meg a leghíresebb, zászlóshajó eseteket, amikhez nagyobb tüntetések társultak:

 • Eric Garner: Illegálisan árult cigarettát az utcán, amikor a rendőrök igazoltatták, nem működött együtt, megpróbálták letartóztatni. Az egyik rendőr a nyakát átkulcsolva vitte le a földre, ezért sokan azt gondolták, hogy megfulladt letartóztatás közben. A igazságügyi orvosi vizsgálatok kimutatták, hogy a súlyos elhízottság, cukorbetegség, szívmegnagyobbodás és asztma járult hozzá, hogy a letartóztatás közben szívrohamot kapjon. Erőszakos tüntetések szerveződtek.
 • Michael Brown: Egy boltból erőszakkal vitt el cigarettát, a kiérkező rendőrrel nem működött együtt, dulakodás alakult ki, Brown megpróbálta megszerezni a rendőr fegyverét, aki lelőtte. Felkapott ügy lett a BLM mozgalom által.
 • Tamir Rice: Nagyon híres ügy, mivel az áldozat 12 éves volt. A rendőrök bejelentésre mentek, miszerint valaki egy parkban fegyvert tart emberekre, a kiérkező rendőrök lelőtték. Kiderült a fegyver airsoft játékfegyver volt. A problémát az jelentette, hogy valaki eltávolította a narancssárga jelzést, amit a replika fegyverekre tesznek.
 • Rayshard Brooks: Ittas vezetés miatt akarták előállítani, ellenállt, megszerezte a rendőr Teaser-jét, amit el is sütött, a rendőrök lelőtték. Ez az az eset, amelyik után egy teljes gyorséttermet felgyújtottak a tüntetők.
 • Breonna Taylor: Az egyik volt párját keresték drog kereskedelem miatt. Azt az információt kapták, hogy Taylornál tartózkodik. Éjszaka behatoltak a lakásba, Taylorék betörőknek gondolták a rendőröket, ezért tüzet nyitottak rájuk. A rendőrök viszonozták a tüzet, sajnos Taylor végzetes lövést kapott.
 • John Crawford III: Egy játékfegyvert tartott a kezében egy Wallmartban, rendőrt hívtak rá, a rendőr pedig szinte azonnal lelőtte.
 • Eric Harris: Menekült a rendőrök elől, amikor az egyik rendőr Taser helyett véletlenül a fegyverét használta, 4 évet kapott
 • Laquan McDonald: 17 éves volt, egy késsel a kezében, bódultan sétált az utcán, teljesen ignorálva a rendőrök utasításait. Az egyik rendőr végül váratlanul rálőtt. 7 évet kapott.
 • Dontre Hamilton: Hamilton mentális problémákkal küzdött. Egy padon aludt amikor egy rendőr megpróbálta felébreszteni. Ebből alakult ki egy dulakodás, Hamilton megszerezte a rendőr gumibotját, amivel nyakon is ütötte, a rendőr lelőtte. Felmentették, de rasszizmus elleni tüntetések alakultak ki.
 • Alton Sterling: Sterling CD lemezeket árult egy áruház előtt. A rendőrség segélyhívást kapott, miszerint Sterling fegyverrel fenyegette meg a telefonálót. A rendőrség a helyszínre ért, ott dulakodás alakult ki Sterlingel, akinél valóban volt fegyver, végül lelőtték. Vádemelés nem történt, a rendőröket viszont elbocsátották. A felvételeket megnézve az látszik, hogy a rendőrök valóban túl keményen léptek fel, ez hozzájárult a szituáció eszkalálódásához. Sterling halála miatti tüntetéseken két egymástól független támadó 7 rendőrt lőtt le.

Történtek rendőri hibák? Lehet, sőt biztos hibáznak rendőrök éles szituációkban, irreális elvárás lenne, hogy egy olyan országban, ahol bárhol, bárki fegyvert ránthat ne történjenek rossz döntések, a rendőrség nagy nyomás alatt dolgozik Amerikában.

Néha viszont az is előfordul, hogy teljesen érthetetlen esetekben szerveznek tüntetést, mivel a fegyverhasználat egyértelműen jogos. Ebben persze a médiának is komoly szerepe van,

néhány érdekesebb példa, ahol a médiának nagy szerepe volt a tüntetések eszkalálódásában:

 • Nicolas Sanchez: Egy benzinkutat készült kirabolni, amikor a rendőrök igazoltni akarták elszaladt, miközben elővette a fegyverét, amit korábban letagadott. Erőszakos bűncselekmények miatt már többször elítélték korábban. Természetesen nem történt vádemelés, emiatt tüntetések alakultak ki. A CNN azt emelte ki, hogy Sanchez több, mint 20 lövést kapott és hosszan bemutatták, hogy jó ember és a közösség számára fontos, oszlopos tag volt. Természetesen az erőszakos múltját nem mutatták be, mint pl, drive-by-shooting, fegyveres rablások. Testkamera felvételek nyilvánosak
 • Antonio Martin: A rendőrt bolti lopáshoz riasztották, Martin fegyvert fogott a rendőrre, aki lelőtte. Rasszizmus elleni tüntetések indultak.
 • Keith Scott: 5 millió dolláros kárt okoztak a tüntetések és zavargások. Itt is nagy szerepe volt a CNN-nek, akik az első nap úgy hozták le a hírt, hogy fehér rendőrök figyelmeztetés nélkül lelőttek egy mozgássérült fekete férfit, aki az autójában könyvet olvasott. Bemutattak egy megvágott videót is, ahol ki volt vágva a 17 db “drop the gun” figyelmeztetés. Scottra azért figyeltek fel a rendőrök, mert marihuánát szívott és fegyver volt a kezében, amikor beszállt az autójába. Amikor számon próbálták kérni, nem működött együtt, nem tette le a fegyverét, végül a fegyverrel a kezében kiszállt az autóból, ezért lelőtték. Testkamera felvételek nyilvánosak. Egyébként Scott egy többszörösen elítélt erőszakos bűnöző, többek között emberölés miatt ült börtönben, nem tarthatott legálisan fegyvert magánál.
 • Thurman Blevins: A rendőrség bejelentést kapott, hogy egy fekete illuminált állapotban lévő férfi több lövést leadott a levegőbe. A rendőrök megtalálták Blevinst, aki elmenekült a rendőrök elől. Futás közben elővette a fegyverét, ezért rálőttek. Legálisan nem lehetett volna nála fegyver, mivel visszaeső bűnöző volt. Természetesen tüntetések alakultak ki, mivel a médiában egy “újabb hátbalőtt feketéről” szóltak a hírek. Testkamera felvételek nyilvánosak.
 • Stephon Clark: Nagyon felkapott ügy lett, nagy volumenű tüntetésekkel. A hírek egy fegyvertelen feketéről szóltak, akit a mamája hátsókertjében lőttek le fehér rendőrök. Ez az eset éjszaka történt, Clark szélvédőket tört be, ezért hívtak a lakók rendőrt. Clark több kerítést átugorva végül a nagymamája kertjében állt meg, ahova utána mentek a rendőrök, akik nem tudhatták, hogy kit üldöznek és kinek a kertjében vannak. Clark a telefonját használva célzó mozdulatokat imitált, amit rendőrök a sötétben távolról fegyvernek néztek. Elhangzott a “drop the gun” kifejezés többször is, de a válasz sajnos csak annyi volt, hogy “Fuck you”. Végül lelőtték. Később Clark keresési előzményeit is nyilvánosságra hozták, többször rákeresett különféle öngyilkossági módszerekre. A hatóságok szerint szándékosan lövette le magát a rendőrséggel. A vérében alkohol, THC, kokain és többféle fájdalomcsillapító hatóanyagot találtak. A hatóságok mindent megtettek, a teljes ügyészi anyagot nyilvánosságra hozták, testkamera felvételekkel, segélyhívással, orvosszakértői véleményekkel. Sajnos a mainstream média ignorálta a dokumentumokat, így ez nem tudott eljutni az emberekig, ezért rasszizmus elleni tüntetések indultak.
 • De’Von Bailey: A rendőrséget egy fegyveres rabláshoz riasztották, két fekete férfi fegyverrel kirabolt egy embert az utcán. A rendőrök azonosították és megállították Bailey-t és egy társát. Utasították, hogy ne mozduljon amég megállapítják, hogy van-e fegyver a zsebében. Bailey futásnak eredt, futás közben a fegyveréhez nyúlt, ezért a rendőr lőtt. Természetesen az eset rasszizmus elleni tüntetésekhez vezetett, annak ellenére, hogy a kamerafelvételek nyilvánosak.
 • Ronald Davis: Belehajtott egy rendőrautóba, a rendőr kiszállt, majd Davis késsel megtámadta. Az indíték nem ismert, a rendőr próbált kitérni a szúrások elől egy darabig, végül lőnie kellett. Rasszizmus elleni tüntetések indultak, stop killing color of people jelmondattal. Testkamerafelvételek nyilvánosak
 • Jamee Johnson: A média szerint egy újabb fekete fiatal fiú, akit lelőttek a rendőrök, mert nem kapcsolta be a biztonsági övét. Valóban biztonsági öv miatt állították meg eredetileg, azonban a rendőrség nyilvánosságra hozta a testkamera felvételeket, amelyből kiderül, hogy fegyver volt az autóban az anyósülésen, ráadásul fűszag. Johnsont kiszállították, hogy ellenőrizzék az adatait, majd Johnson hirtelen beugrott az autójába és a fegyveréért nyúlt, a rendőr utána ugrott, megpróbálta ebben megakadályozni. Ekkor Johnson rálépett a gázpedálra, a rendőrrel együtt belehajtottak egy ház falába, miközben még mindig dulakodtak. Habár a rendőr kitartott a végsőkig, végül lőnie kellett. Természetesen tüntetések indultak, justice for Jamee jelmondattal.
 • Saheed Vassell: A rendőrség több bejelentést kapott, hogy valaki fegyvert fog az utcán sétálókra. Amikor a rendőrség megállította Vassel ismét elővette a fegyvernek látszó tárgyat, a rendőrök lelőtték. Lejjebb lesz egy kép, hogy mennyire megtévesztő volt a tárgy amit fegyver imitálásra használt. A médiában a fegyvertelen feketét hangsúlyozták, igy rasszizmus elleni tüntetések indultak.
 • Hakim Littleton: Egy társát drogkereskedelem miatt letartóztatták, ekkor Littleton fegyvert rántott és a rendőrökre lőtt. Szerencsére csodával határos módon, a rendőrök közül nem sérült meg senki, Littletont viszont lelőtték. Hatalmas tüntetések alakultak ki Detroitban köszönhetően a közösségi médiában terjedő hamis híreknek és a média célzott címadásainak köszönhetően. A rendőrség 24 óra alatt nyilvánosságra hozta a felvételeket, de ez már nem tudta megállítani a tüntetési hullámot.
 • Antwon Rose: Robbant a hír, hogy egy újabb 17 éves, fegyvertelen fekete fiatalt lőttek hátba a rendőrök. Az eset előzménye, hogy a rendőrség bejelentést kapott, miszerint egy járókelőre több lövést leadtak egy autóból, a járókelő habár haslövést kapott, visszalőtt az autóra, ami elhajtott. A rendőrségnek pontos leírása volt az autóról. Ezután egy autós üldözés következett, majd Rose kiugrott az autóból és egy ház irányába szaladt. Ekkor egy rendőr rálőtt. A rendőrnek nem volt választása, el kellett kerülnie a további civilek veszélyeztetését vagy egy esetleges túszejtést. A média egy fegyvertelen hátbalőtt fekete teenagerről írt, így rasszizmus elleni tüntetés indult.
Saheed Vassell

Összegzés

Ezek a történetek a felkapottabbak kategóriájába tartozik, de igazából csak a jéghegy csúcsa. Trump megválasztásától a média minden erőbedobással támogatta a dezinformációt az ilyen esetekkel kapcsolatban, erősítve az emberekben a faji alapú népirtás érzését. Nem is csoda, ha a lakosság egy része teljesen elveszíti a realitásérzékét és olyan esetekben tüntet igazságért, amire más azt mondja, hogy nonszensz.
Néhány esetben valóban találkozni egyértelmű rendőri túlkapással, pl Walter Scott esete, sőt, sajnos rasszista rendőrök is vannak állományban a mai napig. Viszont számos ügyet megvizsgáltam és nagyon nehéz olyat találni, ahol tisztán rasszista indíttatást lehet feltételezni, olyat pedig amikor ártatlan feketékre lövöldöznek az utcán fehér rendőrök egyáltalán nem találtam. Nem csak halálos lövöldözéseket, hanem nagy felháborodásokat kiváltó letartoztatásokat is megnéztem, de a bodycameket és a rendőrségi közleményeket átnézve, sorra kiderült róluk, hogy az üggyel kapcsolatban dezinformáció terjed az interneten, ezáltal ártatlan rendőröket hurcolnak meg nyilvánosan. Kettőt meg is lőttek Los Angelesben 2020-ban, 2014-ben 2 rendőrt öltek meg New Yorkban, bosszúból a Garner és Brown ügyre válaszul, 2016-ban pedig egy BLM tüntetésen 5 rendőrt megölt egy aktivista egy célzott rendőrök elleni támadásban néhány napra rá, pedig további kettőt egy másik aktivista.
Ezek alapján érthetőnek tűnik, hogy sokan elutasítják a BLM mozgalom nézeteit, hiszen hazugságra, félreinformálásra és agymosásra épül és növeli a társadalmi feszültségeket feketék és fehérek, rendőrök és civilek között.

A rasszizmus elleni harc igen is támogatandó és fontos. Viszont kommunikációs csúsztatás amikor a BLM-el kritikus hangokat rasszista megnyilvánulásnak tekintjük. Ez megbélyegzés és kizárja az álláspontok közeledését, így a megosztottság bebetonozódik a témával kapcsolatban. Egy adott mozgalom kommunikációjával és tevékenységével lehet úgy egyet nem érteni, ha közben az alapvető céllal egyetértünk.

Utóirat: Sajnos történnek olyan eseteket, ahol valóban ártatlan fekete áldozat halt meg. Ilyen például Breann Rochelle Leath esete. Breann egy feddhetetlen múltú, 25 éves tisztességes nő volt, aki egy rendőri intézkedés közben kapott fejlövést, ártatlanul. A történet lényege, hogy Breann járőrként dolgozott, egy családon belüli erőszakhoz riasztották. A gyanúsított kérdés nélkül fejbe lőtte. Kerestem a CNN-en az ügyhöz tartozó hírt, de sajnos csak egy rövid bejegyzést találtam: No matching result.
Breann az egyike az évi körülbelül 40 megölt rendőrnek, akik szinte semmilyen médiafigyelmet nem kapnak.

Breann Rochelle Leath


https://www.youtube.com/watch?v=StPgmF9BMw4&t=305s
Facebook kommentek