Elindult a kampány

Február 12-én, szombaton hivatalosan is elindult a kampányidőszak. Melyik oldal milyen állapotban fordul rá a hivatalos kampányra? Mitől lett volna papírforma egy ellenzéki győzelem? Áttekintjük a kampány állásának alapjait.

Előválasztás

Az előválasztás a tavalyi év legfontosabb politikai eseménye volt. Hetekre tematizálta a közéletet, nagymértékben növelte a jelöltek média megjelenését. Az előválasztás összességében jól sikerült, viszont a végeredmény egyrészt meglepetés, másrészt néhány jelölt számára csalódást okozott. Fekete-Győr András leszerepelt, a pártelnöki pozícióját is elvesztette, Jakab első körös kiesése szintén minden várakozáson aluli teljesítmény. Karácsony Gergely toronymagas esélyesként vágott bele a kampányba, még a nagy nemzetközi sajtótermékek is a kormányváltás ígéretével mutatták be, nagyon pozitív színben. Karácsony népszerűsége végül lufinak bizonyult, egy feszes és alapvetően jó kampány, magabiztos megszólalások és félmilliárd forint elégetése után az első forduló után Márki-Zay pár nap alatt bedarálta Karácsony kampányát, így végül visszalépni kényszerült. Ez volt talán a legnagyobb csalódás.

Az első két helyezett kifejezetten jól jött ki az előválasztásból, Dobrev Klára hiba nélkül lehozta a teljes kampányt, a második fordulós 43%-s eredménye pedig kifejezetten jónak mondható, annak tükrében, hogy a saját pártján kívül senki nem állt be mögé.

MZP-nek egyértelműen beindult az országos karrierje. Esélytelen indulóként a pár hetes folyamat alatt a teljes, az évek óta és sok pénzből építgetett ellenzéket maga alá gyűrte. Az áprilisi eredménytől függetlenül, egészen biztosan egy hosszútávon meghatározó politikai aktor született.

A hibák és felszínre törő konfliktusok ellenére egyértelmű, hogy az ellenzék pozitívan jött ki az előválasztásból.

A Fidesz kampánya

A kormánypárt részéről a legnagyobb politikai esemény az októberi békemenet és ünnepi beszéd volt. Ez szintén kifejezetten jól sikerült, százezres tömeg gyűlt össze, Olaszországból és Lengyelországból is nagy számban érkeztek támogatásukról biztosítani a jelenlegi magyar kormányt. Márciusban ismételnek, meglátjuk az is hasonlóan jól sikerül-e.

Az egyik legfontosabb kampánytéma a gyermekvédelmi törvényről szóló népszavazás, ami a választásokkal együtt fog lezajlani. Az ügy érdekessége, hogy erre nem lett volna lehetőség a hatályos törvények értelmében, ám Szabó Tímea a Párbeszéd társelnöke nyújtott be olyan módosítót, ami ezt lehetővé tette. Az ellenzék eredetileg a saját népszavazása miatt nyújtotta be a módosítót, ám ők kicsúsztak az időből, így végső soron a kormánynak tettek nagy szívességet.

Érdemes említést tenni a rezsicsökkentés témájáról. A világban zajló energiaválság újra központi témává tette a rezsicsökkentést. A gáz- és villanyárak többszörösére emelkedtek Európában, a kormány viszont kitart a csökkentett rezsiárak mellett, ez szintén fontos kampánytéma.

Azonban minden eltörpül a több ezer milliárdos hangulatjavító intézkedések mellett. Béremelést kapnak többek között a rendvédelmisek, a Volánosok, a MÁV dolgozók, a pedagógusok, a kultúrában dolgozók, a szociális dolgozók, az ápolók, a postások, a közmunkások. A minimálbér és garantált bérminimum 20%-al emelkedik.

Az adórendszerrel kapcsolatos könnyítések 1500 milliárdot tesznek ki. Családi adó visszatérítés, 25 év alattiak SZJA mentessége, szocho csökkentés, szakképzési hozzájárulás eltörlése, a KIVA csökkentése.

A nyugdíjasok rekord nyugdíjprémiumot kaptak, a 13. havi nyugdíjat visszaépítették. Elindult a zöld hitel, a lakásfelújításai támogatás.

Az anyagi juttatások természetesen a kampány oszlopát adják.

Papírforma is lehetett volna az ellenzéki győzelem

A jelenlegi kormányzati ciklus első fele viszonylag nyugalomban telt. A második fele viszont viharos, az élet nem kímélte a kormányzatot, minden jött ami jöhetett.

  1. Koronavírus. Függetlenül attól, hogy ki mit gondol a járványkezelésről, az biztosnak látszik, hogy politikai szempontból lehetetlen jól lekezelni a helyzetet. A nemzetközi kép is azt mutatja, hogy Európában sorban buknak a kormányok, felszakadnak a koalíciók. Lezárások, korlátozások, gazdasági visszaesés. Ilyen intézkedéseket lehetetlen úgy meghozni, hogy az mindenkinek megfeleljen és senki ne sérüljön. Egy ilyen pandémiás helyzetbe bele van kódolva az aktuális kormány népszerűségvesztesége.
  2. Energiaválság. Az omikron variáns elhozta a korlátozások lazítását, de cserébe hozott magával energiaválságot. Hiába a rezsicsökkentés, hiszen az csak a lakosságot védi, a nem lakossági szereplők megérzik az árnövekedést, ami a különböző termékek árában manifesztálódik. Egy inflációs nyomás esetén természetes, hogy romlik a közhangulat, ez pedig kiváló kampánytémát szolgáltat az ellenzéknek. Lehet szidni, hibáztatni a kormány politikáját.
  3. Olajárnövekedés. Ezt az árstoppal viszonylag könnyű kezelni, ám a 480 forint is magas ár az elmúlt évekhez képest. A magas üzemanyag ár szintén begyűrűzik a termékek árába, inflációt generál, ráadásul évtizedek óta a lakosság előszeretettel hibáztatja az aktuális kormányt az árnövekedés miatt, függetlenül annak kiváltó okaitól.
  4. Brüsszeli viták. Mostanra kiéleződtek a brüsszeli viták, szinte naponta kapjuk az elítélő nyilatkozatokat (valószínűleg a választások után ez ritkább lesz), de az igazából lényeges rész a visszatartott Uniós források, amik nehezebb helyzetbe hozzák a kormányt költségvetési szempontból.

Ezek a hangulatrontó történések egyesével elegendőek lehetnének egy kormányzat népszerűségének megtépázására. Ezek olyan globális kihívások, amelyeket bármelyik magyar kormány tüneti kezeléssel tud orvosolni, megoldani nem tudja, ha a feje tetejére áll, akkor sem. Egy jó kampánnyal, jó jelöltekkel lazán be lehet húzni a választást egy ilyen környezetben. Az előválasztás idején el is húzott az ellenzék, ha akkor lettek volna a választások, valószínűleg megnyerik.

Kommunikációs bakik akadtak már a járvány alatt is, jó példa erre a Momentum “Nyissuk újra Magyarországot, de ésszel” programja, amire petíció is indult, majd amikor berobbant a harmadik hullám, a programot törölték és Fekete-Győr másnap arról posztolt, hogy ő már egy héttel azelőtt bejelentette volna a további korlátozásokat. Egy bizonyos pontig lehet összevissza beszélni, de a nagyon erőltetett megmondani akarás valószínűleg többet árt, mint használ.

Az előválasztás után megakadt a lendület, belső konfliktusok és MZP gyenge teljesítménye is hátráltatta az ellenzéket, hónapok mentek el feleslegesen, Donáth Anna is erre panaszkodott. Aggasztó jel a népszavazási kísérlet sikertelensége. A szükséges aláírásokat több, mint egy hónapon keresztül gyűjtötték, így kicsúsztak az időből, a választások napján már nem lehet megtartani a népszavazást. Összehasonlításként érdemes megemlíteni az utolsó ellenzéki népszavazást. 2007-ben a Fidesz még ellenzékben, egy hétvége alatt összegyűjtötte az aláírásokat, de a Momentum is a Nolimpia kampányára hasonló sebességet tudott felmutatni. Sok oka lehet az érdektelenségnek, valószínű a témák helytelen megválasztása. Belső kommunikációs problémákra utal a népszavazást beharangozó sajtótájékoztató. Összehívták a 106 egyéni jelöltet, pártelnököket, ismert arcokat, hogy ünnepélyesen bejelentsék az aláírás gyűjtés elkezdését. Az esemény rosszul sült el, sem Márki-Zay, sem a kommunikációs főnöke nem tudta megmondani, hogy hány napról hány napra szeretnék emelni az álláskeresési járulékot, ami valójában járadék. Így egy rögtönzött kupaktanács lett a tájékoztatóból és az anyag használhatatlan lett. Ez a pártok közti kommunikációs probléma jele.

Az utóbbi pár hét viszont pozitív képet mutat. Megvan az egységes arculat, közös szlogen, kék szalag. Volt próbálkozás egységes Facebook posztra is, tehát látszik, hogy folyik a munka a háttérben. Több, mint másfél hónap van a választásokig, minden megtörténhet. Ha folytatódik a pozitív trend még simán hozható a papírforma.

Összegzés

A kormánypártok nincsenek könnyű helyzetben, több külső tényező hátráltatja a munkájukat. A gazdaság jó állapota viszont lehetővé teszi a giga hangulatjavító csomagokat, ami ellensúlyozhatja a válságok miatti negatív hatásokat.

Az ellenzék nagy lendülettel indult, majd visszaesett, mostanában pedig ismét kezd magára találni, teljes hullámvölgy. A fent említett tényezők a kezükre játszanak, egy jó hajrával minden esély adott a győzelemre, még csak meglepetés sem lenne.

Azt, hogy mi fog történni még nem tudjuk, ami biztos, hogy szoros lesz a végeredmény. A többit majd meglátjuk.

Facebook kommentek