Magyar haderő fejlesztése

Lazításként egy könnyedebb téma következik. Áttekintjük a hadsereg új felszerelését, kedveskedve azon olvasóknak, akik szeretik a modern hadászati eszközöket.

A Zrínyi 2026 program keretében 2026-ig több 3500 milliárdos haderő fejlesztés történik.
A program egy komplex honvédségi modernizálás, toborzással, bérfejlesztéssel, ingatlanfejlesztésekkel, szimulációs kiképzőrendszerrel, de minket most az újonnan beszerzett eszközök érdekelnek. Az új hadiipari eszközökről elmondható, hogy mind a legmodernebb harcászati eszközöket képviseli, a beszerzések terén semmi jelét nem tapasztalni annak, hogy a legkisebb mértékben is spórolnának a minőség vagy felszereltség rovására.

Gépjármű park fejlesztése

Bemelegítésnek a kiszolgáló gépjármű park felújításába nézünk bele. Érkezett

 • 550 db Suzuki Vitara
 • 10 db Volkswagen T6 tűzszerész jármű
 • 80 db Volkswagen T6 kisbusz
 • 12 db Mercedes Sprinter kisbusz
 • 70 db Volkswagen Crafter
 • 100 db Currus Aries busz
 • 27 db Rába H14 teherautó
Kézifegyverek

A teljes kézifegyver flotta lecserélésre kerül. A csere után a cseh fejlesztésű, legmodernebb kézifegyvereknek számító CZ BREN 2 gépkarabély, a Scorpion EVO 3-as géppisztoly és a CZ P-07 és P-09-es pisztoly lesz használatos a hadseregben.

24 db Panzerhaubitze 2000-es önjáró löveg

A Gvozgyikák 2004-es leszerelése óta önjáró lövege nincs a magyar hadseregnek. Ez a világ egyik legmodernebb önjáró lövege, rakétapóthajtású lövedékkel akár 50-60 kilométerre is képes ellőni, ellátták MRSI rendszerrel is. Ez abban segít, hogy ugyanazt a célpontot több szögből is lőni lehessen.

218 darab Lynx KF41 harcijármű

Az egyik legmodernebb gyalogsági harcjármű, légkondival, 2018-ban mutatták be. Ezzel a beszerzéssel modernebb harcjármű flottánk lett, mint Amerikának, akik szintén ezt a típust nézték ki maguknak.

44 db Leopard 2A7+

Rendkívül népszerű harckocsi, 120 milliméteres lövege és 1500 lóerős motorja van. Városi környezetre optimalizálták. Természetesen ez is légkondicionált.

12 db Polaris MRZR-4 típusú homokfutó

Az amerikai hadsereg is ez a típust használja. Ez a négyüléses változat, kifejezetten nehéz terepre tervezték.

300 darab Gidrán

16 tonnás, aknaálló, páncélozott kasznival és golyóálló kerekekkel is rendelkezik. Motorja egy 375 lóerős dízel motor, amely 120 km/h sebességre képes és 700 kilométert tud megtenni egy tankolással. 12,7 milliméteres géppuskával szerelik fel. Szinte bármilyen nehéz tereppel megbirkózik.

20 darab Airbus H145M és 16 darab H225M típusú helikoptert

Az Airbus könnyű forgószárnyasa, felturbózott fegyverarzenállal és modern éjjellátó rendszerrel. Thales FLIR-torony segítségével lézervezérlésű lövedékek indítására is képes. A fegyvercsomag tartalmaz még egy 20mm-es gépágyú konténert, egy 12,7mm-es géppuskát és 70mm-es nem irányított rakéták indítására alkalmas blokkot is, ezekkel a gép földi egységek tűztámogatásra is képes.

A könnyű forgószárnyas mellé szükség volt H225M típusú közepes szállítóhelikopterekre.

7 db teherszállító repülő
 • Két darab Dassault Falcon 7X, mint könnyű szállító repülőgép
 • 3 Airbus A319 közepes csapatszállító
 • 2 darab kimondottan nehéz, katonai eszközök szállítására alkalmas KC-390

Ezeket a gépeket használták az afganisztáni kimentésekhez.

Carl Gustaf M4 tankelhárítók

A Carl Gustaf tankelhárító egy hordozható, hátrasiklás nélküli páncéltörő löveg, 1 kilométeres hatótávot is elérheti, és akár fél méteres páncélzatot is át tud törni. A magyar hadsereg ebből is a legmodernebb, az elődjénél 30%-al könnyebb, 2014-es fejlesztésű M4-es változatot vette meg, amelyet Európában eddig csak Szlovákia használt.

2 darab Zlin 143 lsi és 5 db Z-242L kiképzőgép

Érkezett 7 darab kiképző gép is Szolnokra.

Spike LR2-es páncéltörő rakéták

Viszonylag friss bejelentés, hogy Magyarország izralei LR2-es páncéltörő rakéták beszerzéséről állapodott meg. Természetesen ebből is a legújabb, ötödik generáció kerül hozzánk, amely mesterséges intelligenciával talál célba, továbbá elektrooptika segítségével még extrém időjárási viszonyok között is viszonylag nagy pontossággal működik. Lőtávolsága szárazföldről 5.5 km, levegőből a duplája.
Egyelőre a KF41-eken tesztelik, de később a hadsereg megszólalásai alapján a H145M helikopterek felszerelése is valószínű.

NASAMS légvédelmi rendszer AMRAAM rakétákkal

Az eddig használatos szovjet Kub rendszerek helyett a csúcstechnológiás norvég fejlesztésű NASAMS fogja ellátni Magyarország légvédelmét, abból is a legújabb harmadik generációs fejlesztés. Hozzá az amerikai fejlesztésű AMRAAM rakéták, legmodernebb, 4 mach sebességre is képes D változát rendeltük. Ezzel egy fontos funkciót is kap a magyar légvédelem, mostantól képesek vagyunk a legmodernebb drónos és robotrepülős támadások kivédésére is, amelyre az eddig használt elavult technológia értelem szerűen csak korlátozottan képes.

EL/M-2084

Ez tulajdonképpen a híres izraeli Vaskupola rendszerét jeleni, ami jelenleg a világ legmodernebb radarrendszere.

IRIS-T

A jelenleg alkalmazott Sidewinder rakétákat, az egyik legmodernebbnek számító, német fejlesztésű IRIS-T kis hatótávolságú légiharc-rakétákra cserélik a honvédség Gripenjein.

 • infravörös önirányítású
 • sisakcélzó
 • nagy szögeltéréssel is indítható, tehát a célnak nem kell a Gripen előtt lennie
 • tolóerővektoros kormányzással is rendelkezik

Hadiipari beruházások

A beszerzések mellé nagy volumenű hadiipari beruházások is indultak, Magyarországon több csúcskategóriás hadászati eszköz gyártása indul meg.

 • Kaposvári hadiipari gyár: a Rheinmetall és a magyar állam közös gyárában Gidránok gyártása indul, a Magyarországon használtakat is már itt fogják gyártani
 • Zalaegerszegi harcjárműgyár: a szintén állami résztulajdonban lévő új gyárban Lynx harcjárműveket fognak gyártani. A beépülő technológiáknak köszönhetően a világ egyik legmodernebb harcjárműgyárának fog számítani.
 • A zalaegerszegi gyár mellé már felépült a vadonat új ZalaZONE katonai off-road tesztpályája, vizes bukkanóval, ahol harci járműveket lehet minden szempontból tesztelni.
 • Várpalotai robbanóanyag gyár: robbanóanyagokat, illetve nagy kaliberű lőszereket és aknavetőgránátokat gyártó üzemet építenek fel, szintén állami résztulajdonnal.
  A fent bemutatott új harcijárművek mindegyikéhez gyártani fognak itt lőszereket.
 • Gyulán Airbus gyár épül, helikopter alkatrészeket, precíziós eszközöket fognak itt gyártani. A magyar állam 30%-os résztulajdonos.
 • Kiskunfélegyházi fegyvergyár: az állami tulajdonban lévő, nemrég felépült high-tech fegyvergyárban gyártják cseh licenc alapján a fent említett három kézifegyvert is, de a bajor Unique Alpine mesterlövész puskái és gépkarabélyai is itt készülnek. A belga FN Herstal fegyverei is fognak itt készülni.
 • Nyírteleki radargyár: a Vaskupolához szükséges radarokat fognak gyártani, a beruházó a magyar állami résztulajdonban lévő Rheinmetall Hungary Zrt
 • a magyar állam megvásárolta a Hirtenberger Defence Systems osztrák aknavető- és tüzérségi lőszergyárat, ami pár éven belül teljesen átköltözik Várpalotára.
 • A KC-390-as nehéz teherszállító gépek gyártója az Embraer bejelentette, hogy kutatás-fejlesztési központot nyitnak Magyarországon, melyet később gyártókapacitásokkal bővítenének.

A bejelentett hadiipari beruházások az eszközbeszerzésekhez hasonlóan, mind csúcstechnológiát képviselnek. Bevallott kormányzati szándék volt a kevésbé fejlett régiók célzása új beruházásokkal. Külön plusz pont, hogy egy kivételével mindegyik új beruházás legalább részben állami tulajdon.

Facebook kommentek

153 hozzászólás

 1. A haderő fejlesztés már rég időszerű volt az ország védelme szempontjából. És mint NATO tagok a vállalásainkat teljesitenünk kell, mert ez szövetségi kötelességünk. A gépjárműpark fejlesztése rendben bár háromszor ennyi RÁBA teherautó kellene. A kézifegyverek cseréje már rég időszerű volt és a CZ tipus rendszeresítése jó döntés volt. A GIDRÁN és a homokfutó vásárlása szintén rendben van. A helikopter vásárlás is már rég kellett A Carl Gustaf ami tankelháritó és nem gránátvető szintén nagyon jó döntés volt de azon az áron amiért a Spike LR-2-est megvesszük szerintem feleslegesen inkább költöttük volna az árát még több Carl Gustavra. Ez az Izraeli beszerzés tiszta politikai döntés volt. A Vaskupola rendszer Magyarország számára szintén felesleges. A NASAMS légvédelmi rendszer már rég időszerű volt. Amivel én nem tudok mit kezdeni az a Leopárdok és a Lynx-ek beszerzése. Értem én hogy Magyarországon gyártják őket és ez munkahelyeket teremt. Ezek a nehéz harckocsi roppant drágák és sérülékenyek még az olyan egyszerű fegyverek ellen is mint az RPG-7.Sajnos ez már több háborúban is bebizonyosodott és ezek tények. És valljuk be 44 db az mi??Ha már vettünk ilyen harckocsit akkor minimum 200 db kéne belőle!!Alapból a nehéz harckocsik ideje már lejárt. Ennyi pénzért amennyit a Leopárdokat megvettük, gyártjuk megvehettük volna az oroszoktól a BMD 4-M desszant könnyű harckocsit brutál fegyverzettel ami a Magyar viszonyoknak jobban is megfelelt volna és ennyi pénzért háromszor ennyit kaptunk volna!A Lynxre megint nem tudok mit mondani..Vettünk egy futurisztikus kinézetű XXII századi technikával felszerelt lövészpácélost méregdrágán . Ennyi pénzért amit belefeccölünk háromszor ennyi jól bevált tipust is kaphattunk volna. Ez szerintem nagyon rossz döntés volt. A Penzerhaubitze önjáró löveggel megint ugyanaz a baj mint a Leoprádokkal. Drága és 24 db az mire elég???Önjáró lövegből minimum 100 db kéne. A Hirtenberger Defence System megvásárlása volt a legjobb üzlet mert igy mi gyárthatjuk a világ egyik legjobb aknavetőit! Bevallom ezen meglepődtem,hogy ezt az üzletet hogy sikerült nyélbeütni de gratulálok!!Az már msá kérdés hogy mi is veszümk e belölük mert égetően szükség lenne abból is vagy 200 darabra!!

 2. Úristen mennyi hülye van , mint mindenhol …. Erős hadsereg nélkül az utak építése kb felesleges. Ennyi okos országirányításba jártas embert 😀 😀

 3. Nagyon helyes!—Nagyon helyes!—Ez jó!–Tank!—-Rakéta!—-Puska!—Stb!—Milesz belöle?—Füst éség halál!—Háború!—Ez helyes?–Ez szolgállya az országot!—Ez a haladás?—A Magyarság elfogy Kihal.–De majd telepitünk embert mert afrikába bőven van. Majd megtanulunk hozzájuk alkalmazkodni!—Mert ők nem fognak hozzánk az biztos!—Nem kellenek a szakmunkás intézetek,csak tanuljon mindenki!–most meg itt a szakma hiány!—Majd két éves képzés és kész mehet dolgozni!–már ha tud,mert a kezdőket is csak lenézik,és nem segitik!–mert egy szakma nem egy–két év!—A cégek kit akarnak alkalmazni?—aki profi!—olcsó!—nem iszik!…stb.—Az mennyi idő!—Kik hagyták el az országot?—ha csak ideiglenesen is!—De már ott van mindenük ahova mentek sokuk nem jön vissza!–Hitler is tankot gyátott nem lett jó vége!!!!!

  1. Na és aztán csodálkoznak,hogy utáljuk,esetleg gyűlöljük a sok külföldit,idegent.

 4. Az milyen jó lett volna, hogy a haderő fejlesztése helyett az utakat csinálják meg végre! Az sokkal jobb lenne az országnak!! Mióta NATO tagok vagyunk, amúgy sincs szükség nagy haderőre.

  1. 600 MILLIÁRD felett látványsportokra+ alkalmatlan “lélegeztetőgépek etc etc , az EU-ban is vannak utak, neem?

  2. A NATO haderő a tagok hadseregéből áll. Most azt mondod,hogy mi ne költsünk haderőre,hanem költsön egy másik ország és védjen meg minket. Szánalmas. A NATO szerződés kötelez minket a fejlesztésre. A közutak felújítása folyik.. kb 7000 km-t újítottak fel idén.

   1. Ja,csak egyiktől sem lettünk jobb életűek. A saját hadipark nem olyan rossz ötlet,de minek szétkürtölni? A nátó minek? Mind idegen katonák akik a nemzetek ellen vannak. Senki nem kérte erre a földet.A felújítás minőségéről sok helyen ne beszéljünk, láttam.

  3. Ne haragudjon de ön valószínűleg félreérti, azzal hogy NATO tagok vagyunk ugyanúgy szükségünk van haderőre. Az Észak-Atlanti szövetség nem holmi zsoldos hadsereg amit felbérlünk hogy védjenek meg minket ha baj van. A NATO haderő a tagállamok hadseregeiből áll össze így Magyarországéból is. Azon túl ha nem csal az emlékezetem néhány évvel ezelőtt pont a NATO jegyezte meg a kormánynak hogy ideje volna a fegyver tárunkat frissíteni. Nem ezen kéne spórolni, hallottunk bőven olyan projektről ami teljesen felesleges….

 5. Szép, szép, de teli van pontatlanságokkal és átjön a hozzá nem értés.

  Helikoptereinken nincs “Thales-FLIR” torony van…a WESCAM MX15D van, ami az L3Harris céghez köthető, nem THALES-hez. A rakétablokk az Thales, meg a sisakcélzó…

  “A fegyvercsomag tartalmaz még egy 20mm-es gépágyú konténert, egy 12,7mm-es géppuskát”
  12,7mm-est azt pont nem tartalmaz. Konkrétan 5db NC621-es gépágyú torony és 5db FZ231 rakétablokk került beszerzésre. Nulla géppuska konténer került beszerzésre.

  Lynxet “az amerikaiak szintén ezt a típust nézték ki maguknak.”
  Még jó pár évik “nem néznek ki semmit” – erős csapattal indul az RM a tenderen, de ez így nem igaz 2026-27 között lesz döntés az OMFV programban, amelyben 5 harcjármű versenyez a több ezer darabot megrendelésért.

  “A Carl Gustaf tankelhárító egy hordozható, hátrasiklás nélküli páncéltörő löveg”
  Nem löveg, hanem gránát vető – minden MH anyag így hivatkozik rá, mert az is!

  Spike LR2 – “Egyelőre a KF41-eken tesztelik, de később a hadsereg megszólalásai alapján a H145M helikopterek felszerelése is valószínű”
  Inkább Spike ER2 lesz az, ennek az integrációja folyik jelenleg az Airbusnál. Az ER2 hatótávolsága 16km – nem is érdemes mást integrálni és nincs is szó erről.

  NASAMS – “Hozzá az amerikai fejlesztésű AMRAAM rakéták, legmodernebb, 4 mach sebességre is képes D változát rendeltük.”
  AMRAAM D-t tuti nem vettünk! C7/C8-ra szól az export engedély illetve AMRAAM-ER-re. A C7-esekből 120 darab került beszerzésre, a AMRAAM-ER-ből meg 60db.

  A légvédelmi gépágyú (Skyranger) fejlesztése és gyártása kimaradt az ipari részből illetve a Lynx mennyiség sem 218 már hanem 256 db…

 6. Nagyon helyes! Minden ez irányba tett kormányzati lépés hazánkat, népünket szolgálja! Remélem, hogy az idő múlásával a gyárak magyar tulajdoni hányda 100% lesz.

 7. Nagyon helyes! Minden ez irányba tett kormányzati lépés hazánkat, népünket szolgálja! Remélem, hogy az idő múlásával a gyárak magyar tulajdoni hányda 100% lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé, név/email megadása nem kötelező