Magyar haderő fejlesztése

Lazításként egy könnyedebb téma következik. Áttekintjük a hadsereg új felszerelését, kedveskedve azon olvasóknak, akik szeretik a modern hadászati eszközöket.

A Zrínyi 2026 program keretében 2026-ig több 3500 milliárdos haderő fejlesztés történik.
A program egy komplex honvédségi modernizálás, toborzással, bérfejlesztéssel, ingatlanfejlesztésekkel, szimulációs kiképzőrendszerrel, de minket most az újonnan beszerzett eszközök érdekelnek. Az új hadiipari eszközökről elmondható, hogy mind a legmodernebb harcászati eszközöket képviseli, a beszerzések terén semmi jelét nem tapasztalni annak, hogy a legkisebb mértékben is spórolnának a minőség vagy felszereltség rovására.

Gépjármű park fejlesztése

Bemelegítésnek a kiszolgáló gépjármű park felújításába nézünk bele. Érkezett

 • 550 db Suzuki Vitara
 • 10 db Volkswagen T6 tűzszerész jármű
 • 80 db Volkswagen T6 kisbusz
 • 12 db Mercedes Sprinter kisbusz
 • 70 db Volkswagen Crafter
 • 100 db Currus Aries busz
 • 27 db Rába H14 teherautó
Kézifegyverek

A teljes kézifegyver flotta lecserélésre kerül. A csere után a cseh fejlesztésű, legmodernebb kézifegyvereknek számító CZ BREN 2 gépkarabély, a Scorpion EVO 3-as géppisztoly és a CZ P-07 és P-09-es pisztoly lesz használatos a hadseregben.

24 db Panzerhaubitze 2000-es önjáró löveg

A Gvozgyikák 2004-es leszerelése óta önjáró lövege nincs a magyar hadseregnek. Ez a világ egyik legmodernebb önjáró lövege, rakétapóthajtású lövedékkel akár 50-60 kilométerre is képes ellőni, ellátták MRSI rendszerrel is. Ez abban segít, hogy ugyanazt a célpontot több szögből is lőni lehessen.

218 darab Lynx KF41 harcijármű

Az egyik legmodernebb gyalogsági harcjármű, légkondival, 2018-ban mutatták be. Ezzel a beszerzéssel modernebb harcjármű flottánk lett, mint Amerikának, akik szintén ezt a típust nézték ki maguknak.

44 db Leopard 2A7+

Rendkívül népszerű harckocsi, 120 milliméteres lövege és 1500 lóerős motorja van. Városi környezetre optimalizálták. Természetesen ez is légkondicionált.

12 db Polaris MRZR-4 típusú homokfutó

Az amerikai hadsereg is ez a típust használja. Ez a négyüléses változat, kifejezetten nehéz terepre tervezték.

300 darab Gidrán

16 tonnás, aknaálló, páncélozott kasznival és golyóálló kerekekkel is rendelkezik. Motorja egy 375 lóerős dízel motor, amely 120 km/h sebességre képes és 700 kilométert tud megtenni egy tankolással. 12,7 milliméteres géppuskával szerelik fel. Szinte bármilyen nehéz tereppel megbirkózik.

20 darab Airbus H145M és 16 darab H225M típusú helikoptert

Az Airbus könnyű forgószárnyasa, felturbózott fegyverarzenállal és modern éjjellátó rendszerrel. Thales FLIR-torony segítségével lézervezérlésű lövedékek indítására is képes. A fegyvercsomag tartalmaz még egy 20mm-es gépágyú konténert, egy 12,7mm-es géppuskát és 70mm-es nem irányított rakéták indítására alkalmas blokkot is, ezekkel a gép földi egységek tűztámogatásra is képes.

A könnyű forgószárnyas mellé szükség volt H225M típusú közepes szállítóhelikopterekre.

7 db teherszállító repülő
 • Két darab Dassault Falcon 7X, mint könnyű szállító repülőgép
 • 3 Airbus A319 közepes csapatszállító
 • 2 darab kimondottan nehéz, katonai eszközök szállítására alkalmas KC-390

Ezeket a gépeket használták az afganisztáni kimentésekhez.

Carl Gustaf M4 tankelhárítók

A Carl Gustaf tankelhárító egy hordozható, hátrasiklás nélküli páncéltörő löveg, 1 kilométeres hatótávot is elérheti, és akár fél méteres páncélzatot is át tud törni. A magyar hadsereg ebből is a legmodernebb, az elődjénél 30%-al könnyebb, 2014-es fejlesztésű M4-es változatot vette meg, amelyet Európában eddig csak Szlovákia használt.

2 darab Zlin 143 lsi és 5 db Z-242L kiképzőgép

Érkezett 7 darab kiképző gép is Szolnokra.

Spike LR2-es páncéltörő rakéták

Viszonylag friss bejelentés, hogy Magyarország izralei LR2-es páncéltörő rakéták beszerzéséről állapodott meg. Természetesen ebből is a legújabb, ötödik generáció kerül hozzánk, amely mesterséges intelligenciával talál célba, továbbá elektrooptika segítségével még extrém időjárási viszonyok között is viszonylag nagy pontossággal működik. Lőtávolsága szárazföldről 5.5 km, levegőből a duplája.
Egyelőre a KF41-eken tesztelik, de később a hadsereg megszólalásai alapján a H145M helikopterek felszerelése is valószínű.

NASAMS légvédelmi rendszer AMRAAM rakétákkal

Az eddig használatos szovjet Kub rendszerek helyett a csúcstechnológiás norvég fejlesztésű NASAMS fogja ellátni Magyarország légvédelmét, abból is a legújabb harmadik generációs fejlesztés. Hozzá az amerikai fejlesztésű AMRAAM rakéták, legmodernebb, 4 mach sebességre is képes D változát rendeltük. Ezzel egy fontos funkciót is kap a magyar légvédelem, mostantól képesek vagyunk a legmodernebb drónos és robotrepülős támadások kivédésére is, amelyre az eddig használt elavult technológia értelem szerűen csak korlátozottan képes.

EL/M-2084

Ez tulajdonképpen a híres izraeli Vaskupola rendszerét jeleni, ami jelenleg a világ legmodernebb radarrendszere.

IRIS-T

A jelenleg alkalmazott Sidewinder rakétákat, az egyik legmodernebbnek számító, német fejlesztésű IRIS-T kis hatótávolságú légiharc-rakétákra cserélik a honvédség Gripenjein.

 • infravörös önirányítású
 • sisakcélzó
 • nagy szögeltéréssel is indítható, tehát a célnak nem kell a Gripen előtt lennie
 • tolóerővektoros kormányzással is rendelkezik

Hadiipari beruházások

A beszerzések mellé nagy volumenű hadiipari beruházások is indultak, Magyarországon több csúcskategóriás hadászati eszköz gyártása indul meg.

 • Kaposvári hadiipari gyár: a Rheinmetall és a magyar állam közös gyárában Gidránok gyártása indul, a Magyarországon használtakat is már itt fogják gyártani
 • Zalaegerszegi harcjárműgyár: a szintén állami résztulajdonban lévő új gyárban Lynx harcjárműveket fognak gyártani. A beépülő technológiáknak köszönhetően a világ egyik legmodernebb harcjárműgyárának fog számítani.
 • A zalaegerszegi gyár mellé már felépült a vadonat új ZalaZONE katonai off-road tesztpályája, vizes bukkanóval, ahol harci járműveket lehet minden szempontból tesztelni.
 • Várpalotai robbanóanyag gyár: robbanóanyagokat, illetve nagy kaliberű lőszereket és aknavetőgránátokat gyártó üzemet építenek fel, szintén állami résztulajdonnal.
  A fent bemutatott új harcijárművek mindegyikéhez gyártani fognak itt lőszereket.
 • Gyulán Airbus gyár épül, helikopter alkatrészeket, precíziós eszközöket fognak itt gyártani. A magyar állam 30%-os résztulajdonos.
 • Kiskunfélegyházi fegyvergyár: az állami tulajdonban lévő, nemrég felépült high-tech fegyvergyárban gyártják cseh licenc alapján a fent említett három kézifegyvert is, de a bajor Unique Alpine mesterlövész puskái és gépkarabélyai is itt készülnek. A belga FN Herstal fegyverei is fognak itt készülni.
 • Nyírteleki radargyár: a Vaskupolához szükséges radarokat fognak gyártani, a beruházó a magyar állami résztulajdonban lévő Rheinmetall Hungary Zrt
 • a magyar állam megvásárolta a Hirtenberger Defence Systems osztrák aknavető- és tüzérségi lőszergyárat, ami pár éven belül teljesen átköltözik Várpalotára.
 • A KC-390-as nehéz teherszállító gépek gyártója az Embraer bejelentette, hogy kutatás-fejlesztési központot nyitnak Magyarországon, melyet később gyártókapacitásokkal bővítenének.

A bejelentett hadiipari beruházások az eszközbeszerzésekhez hasonlóan, mind csúcstechnológiát képviselnek. Bevallott kormányzati szándék volt a kevésbé fejlett régiók célzása új beruházásokkal. Külön plusz pont, hogy egy kivételével mindegyik új beruházás legalább részben állami tulajdon.

Facebook kommentek