Vadászati világkiállítás

Rendhagyó módon nem egy tágabb témát tekintünk át, hanem egyetlen projektre koncentrálunk. Ennek oka, hogy rövid időn belül sokadszor futok bele a vadászkiállítás körüli fals kommunikációba. Az oldal a politikai vitakultúra javítása érdekében jött létre. Szeretnénk, ha a magyar vitakultúra alapja minél közelebb állna a tényekhez.
Sajnos az eset nem egyedi, rengeteg hasonló ügy kering a közbeszédben, ezért a vadászati kiállítás körüli tények rendbetétele mellett a cikk célja, hogy felhívja az olvasók figyelmét arra, hogy minden megjelenő hírt fenntartásokkal kell kezelni, még akkor is, ha a teljes média és politikai kommunikáció is ugyanazt állítja.

70 milliárd

A kiállítás azért került a figyelem középpontjába, mert a koronavírus válság ideje alatt egy 70 milliárd forintos kiállítás megszervezése könnyen megüti a lakosság ingerküszöbét. A 70 milliárdos narratíva nem elszigetelt eset, az olyan komolyan vehető mainstream médiumok, mint az Index vagy a HVG és az összes ellenzéki politikai aktor felkapta és terjeszti.

Hungexpo

A dolgok rendbetételéhez fontos tudni, hogy mi történik jelenleg a Hungexpoval kapcsolatban

A Hungexpo egy Kőbányán található rendezvényközpont. A 36 hektáros parkosított környezetben 8 rendezvénycsarnok található, a fedett terület összesen 70 000 m². Tartozik hozzá egy nagy látogatói parkoló is.
2005-ben privatizálták egy francia befektető számára, majd 2016-ban vásárolta vissza az állam a Syma csarnokkal együtt.
Az utolsó komolyabb fejlesztés 2005-ben befejeződött privatizáció után az akkori új tulajdonos, a francia GL Events cégcsoport 5 milliárd forintból felépítette a G pavilont. Azóta több kisebb korszerűsítés történt, de sajnos már nem képes felvenni a versenyt az újonnan épült központokkal, pedig a konferencia turizmus egy dinamikusan fejlődő iparág. Ezért több év tervezés után 2019-ben elindult a Hungexpo átfogó felújítása, melynek célja, hogy Budapesten is létrejöjjön egy huszonegyedik századi modern konferencia központ, mely segít hosszú távon is lépést tartani az erős nemzetközi mezőnnyel a konferencia turizmus területén.
A felújítás során a meglévő épületekből 5 teljesen megújult. Ezenkívül megépül két új kiállítási csarnok, egy fogadóépület és egy új kongresszusi központ is létre jött. Az új kongresszusi épületben helyet kap egy 2000 fő befogadására alkalmas, de osztható plenáris terem, valamint 24 kisebb szekció terem. Az épület modern süllyeszthető üléseket kapott, így álló és ülő rendezvények fogadására is alkalmas.
Felújították a terület teljes közmű infrastruktúráját. Bővült a parkolóhelyek száma, az épületek új high-tech infokommunikációs rendszert, fény- és hangtechnikát kaptak.
A felújított Hungexpo első rendezvénye a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, utána következik szeptember végén a vadászati kiállítás.

A projekt költségvetése 55 milliárd forint.
Galéria az új Hungexporól:

« A 16 »

Vadászati kiállítás

A hivatalos nevén „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás magába foglal négy különböző helyszínen tartott rendezvényt, Budapest (HUNGEXPO), Hatvan, Keszthely és Vásárosnamény, és egy többhetes rendezvénysorozatot, a lovas Európa-bajnoksággal együtt.
A rendezvény összköltsége 17 milliárd forint, amely magába foglalja a rendezvények és a lovas EB lebonyolítását, a nemzetközi reklámköltségeket, a rendezvények biztosítását és minden egyéb költséget.
A rendezvénysorozatra összességében egy millió látogatót várnak, ennek harmadát külföldről.

Hogy jön ki a 70 milliárd?

Nagyon egyszerű, mivel a kiállítás egyik és egyben legnagyobb helyszíne a Hungexpo, így egyszerűen a Hungexpo felújításának összegét hozzáadták a vadászati kiállítás költségvetéséhez így jön ki a 70 milliárd feletti összeg.
Az egyelőre nem világos, hogy miért pont a vadászati kiállításhoz adták hozzá, miért nem az Eucharisztikus Kongresszushoz vagy bármelyik másik már bejelentett rendezvényhez, konferenciához.

Végszó

A vadászati kiállítással (mint minden mással) kapcsolatos kritikáknak helye van. A 17 milliárd forint is nagyon sok pénz (de a 70-nek csak a negyede), ráadásul felmerülnek járványügyi aggályok, sőt a vadászattal kapcsolatos világnézeti különbségeknek is teret kell adni. Ezekben nem kívánunk állást foglalni, a cikk célja, hogy a vadászati kiállítással kapcsolatos viták ne egy csúsztatáson alapuljanak, mert annak semmi értelme.
Továbbá szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ez nem egyedi eset, folyamatosan minden témában születnek hasonló csúsztatott narratívák. Egy 70 milliárdos rendezvény alapvetően szürreálisan hangzik, ilyen esetben érdemes a híreket fenntartásokkal kezelni és kicsit utánajárni az adott hír hátterének mielőtt állást foglalunk benne.

Facebook kommentek